İçeriğinde yüksek miktarda hava boşluğu bulunduran, ısı ve ses yalıtımı sağlayan, kuvarsit, çimento, kireç ve suyun karışımından oluşan hafif betonumsu yapıya YTONG denir. YTONG halk arasında “Gazbeton” olarak bilinmektedir. %80 oranında boşluk içermesi nedeniyle muhteşem bir ısı ve ses yalıtımı sağlayan YTONG hafifliği ile de inşaatlarda sıklıkla kullanılmaktadır. YTONG, ilk kez İsveç”patently olarak dünyaya adını duyumuş olup, ismini ilk yapıldığı kent olan “Yxhult”’un “Y” harfi ve İsveç dilinde beton manasına gelen “Betong” kelimesinin “TONG” harflerinin birleşmesiyle almıştır.
YTONG ÖZELLİKLERİ NELERDİR ?
Ytong maddesi, içeriğinin %80’den fazla bir bölümü hava boşluğundan oluştuğu için inşaatlarda tercih edilmektedir. Özelliği gereği, YTONG kullanılan binalarda ekstra bir ısı yalıtıma (iç / dış cephe kaplaması gibi) ihtiyaç duyulmamaktadır. YTONG kullanılan bir yapı, yazın serin olurken kışın sıcak olmaktadır.
Ayrıca hafif bir madde olduğu için depremde binada kolonlara binen yükü azaltır ve depreme dayanıklılığı da artırır. YTONG 1200 dereceye kadar ateşe dayanıklı olan ve A1 sınıfı olarak nitelendirilen “yanmaz” inşaat malzemesi olarak geçer. Yangına dayanıklılığı ile günümüz yapılarında sıklıkla kullanılmaktadır.
Kolay işlenebilen bir maddedir YTONG. Matkap aracılığı ile delinebilir, rendelenebilir, kolayca çivi çakılır ve vidalama yapılabilir, yapı için gerekli olan elektrik ve su tesisatları için kanallar açma işlemi ise çok daha kolaydır YTONG ile.
Üretimi esnasında özel makineler yardımıyla milimetrik hassasiyetle boyutlandırılarak istenilen ebat ve şekilde kesilir. Düzgün bir yüzey yapısı olmasından dolayı ise sıva yükünü ve dolayısı ile maliyeti azaltır.
YTONG NASIL ÜRETİLİR?
Kuvarsit değirmende öğütülerek çimento kireç, alüminyum tozu ve su ile karıştırılması ile elde edilen YTONG hamuru, çelik kalıplara dökülür. Karşımda bulunan kireç sui le tepkimeye girmesiyle yüksek bir ısı açığa çıkartır. Bu yüksek ısı ise, alüminyum tozlarınıkabartarak gözenekli bir madde olan YTONG elde edilir.
Kabardıktan sonra belli bir sertlik kazanan YTONG, çelik teller yardımıyla milimetrik hassasiyetle kesilir. Kesim tamamlandıktan sonra ise kesilen YTONG parçaları düşük yoğunluk ve yüksek basınç mukavemetine erişmesi için otoklavlarda (basınçlı su buharı ile doymuş bir ortam) 12 atm basınç ve 190 derece sıcaklıkta doymuş buhar ile 11-12 saat sure ile sertleştirilir.
YTONG NEREDE KULLANILIR?
Hafif olması, dayanıklı, kolay işlenebilir olması, ısı ve ses yalıtımı sağlaması nedeniyle inşaatların adeta vazgeçilmezi haline gelmiştir YTONG.
Tek ve çok katlı binaların yapımında, sosyal tesis ve turistik yapı gibi yerlerde, ticari ve sanayi yapılarında kullanılmakta olup, ekonomik açıdan özellikle enerji tasarrufu sağlarken, boşluklu bir yapıda olması sebebiyle nefes alan doğal bir malzemedir. Nefes alan yapıda olması nedeniyle rutubet yapmaz. Modern inşaatlarda beton ve tuğlanın yerini alan, modern bir yapı malzemesidir.