Tırmanır kalıp sistemi, İngilizcesi 'Climbing Formwork' olarak da bilinir, yapım süreci ile birlikte yükselen dikey beton yapılar için özel bir kalıp türüdür. Nispeten karmaşık ve maliyetli olsa da, formda çok tekrarlanan (kuleler veya gökdelenler gibi) veya kesintisiz bir duvar yapısı (kayma kalıpları, özel bir tırmanma kalıbı kullanarak) gerektiren binalar için etkili bir çözüm olabilir.
Zaman zaman taşınan ya da kendi başlarına hareket edebilen (genellikle hidrolik krikolarda, kendinden tırmanma ve kayma kalıpları için gerekli olan) çeşitli tırmanır kalıplar vardır.
Kulelerin, gökdelenlerin ve diğer yüksek dikey yapıların inşasında en iyi bilinen, aynı kalıbın yapıyı daha fazla aynı (veya çok benzer) bölümler / hikayeler için tekrar tekrar kullanmasına izin verir. Aynı zamanda çok büyük beton yapıların tek bir dökmede (kalıplar işlemle yükseldikçe günler veya haftalar sürebilir) inşa edilmesini sağlayabilir, böylece daha fazla mukavemet ve görsel görünüme sahip dikişsiz yapılar oluşturabilir ve inşaat sürelerini ve malzemelerini azaltabilir. maliyetler (aksi takdirde ekstra takviye / konektörler gerektiren eklemlerde). Yönlendirmeli tırmanır kalıp sistemlerinin bir avantajı, kaldırma işlemi sırasında binaya bağlı kalmalarıdır.
Tırmanır kalıp sisteminin yapısı normalde sadece kalıbın kendisini içermez, aynı zamanda genellikle inşaat ekipleri için çalışma alanı / iskele sağlar. Ayrıca, hava koşullarına karşı koruma için makine ve ekranlar için alanlar sağlayabilir, ancak tamamen kapalı bir yapıya sahip olurken, aynı zamanda değişen bir bina yapısı etrafında modüler kalır.
Vinç Tırmanır Kalıp Sistemi: çalışma platformu ve kalıp bir birimdir
Tırmanır kalıp sistemi (vinç tırmanışı): bu tür tırmanma kalıbında, yapının etrafındaki kalıp, betonun sertleşmesi yeterince ilerledikten sonra bir veya daha fazla vinç yardımıyla yukarı doğru yer değiştirir. Bu, tüm bölümün kaldırılmasını gerektirebilir veya segmental olarak elde edilebilir.
Tırmanır kalıp sistemi (kendi kendine tırmanma): bu tip kalıpta, yapı mekanik kaldıraç ekipmanı (genellikle hidrolik) yardımıyla kendini yükseltir. Bunu yapmak için, genellikle daha önce dökülmüş betonda yer alan kurban konilere veya raylara sabitlenir.
Kayar kalıp: bu kalıp türü yukarıdaki kendiliğinden tırmanma tipine benzer. Bununla birlikte, tırmanma işlemi aralıklı olmak yerine süreklidir ve genellikle sadece çok kısa bir süre için kesilir (örneğin montaj mekanizmalarını yeni bağlantı noktalarına sabitlemek için). Avantajı, kesintisiz yapılar üretmesi, ancak dökülmenin durdurulması gerekiyorsa ciddi potansiyel kalite ve stabilite problemleri ile sürekli, kesintisiz bir süreç gerektirmesidir.