Poliüretan, hücrelerinde düşük iletkenliğe sahip bir gaz içeren bir köpük yalıtım malzemesidir. Poliüretan köpük yalıtımı kapalı hücreli ve açık hücreli formüllerde mevcuttur. Kapalı hücreli köpük ile, yüksek yoğunluklu hücreler kapatılır ve köpüğün çevresindeki boşlukları doldurmak için genişlemesine yardımcı olan bir gazla doldurulur. Açık hücreli köpük hücreleri yoğun değildir ve hava ile doldurulur, bu da yalıtıma süngerimsi bir doku ve daha düşük bir R değeri verir.

Polyiso köpüğü gibi, kapalı hücreli poliüretan yalıtımın R değeri zamanla düşebilir, çünkü düşük iletkenlikli gazların bir kısmı kaçar ve hava, termal sürüklenme veya yaşlanma olarak bilinen bir olguda yerini alır. Çoğu termal kayma, yalıtım malzemesi üretildikten sonraki ilk iki yıl içinde gerçekleşir, bundan sonra köpük zarar görmedikçe R değeri değişmeden kalır.

Sert poliüretan köpük panellerdeki folyo ve plastik kaplamalar, R-değerinin dengelenmesine yardımcı olarak termal kaymayı yavaşlatabilir. Yansıtıcı folyo, doğru bir şekilde monte edilir ve bir açık hava alanına bakarsa, aynı zamanda parlak bir bariyer görevi de görebilir. Hava boşluğunun boyutuna ve yönüne bağlı olarak, bu toplam termal dirence başka bir R-2 ekleyebilir.

Poliüretan yalıtım sıvı püskürtmeli köpük ve sert köpük levha olarak mevcuttur. Ayrıca çeşitli yüzeylere sahip lamine yalıtım panelleri halinde de yapılabilir.

Poliüretan yalıtımın püskürtülmüş veya yerinde köpüklü uygulamaları genellikle köpük levhaların döşenmesinden daha ucuzdur ve bu uygulamalar genellikle sıvı köpük kalıplarının tüm yüzeylere kendisi nedeniyle daha iyi performans gösterir. Bugün yapılan tüm kapalı hücreli poliüretan köpük yalıtımı, köpürtücü ajan olarak HCFC olmayan (hidrokloroflorokarbon) bir gazla üretilir.

Düşük yoğunluklu, açık hücreli poliüretan köpükler, üfleme maddesi olarak hava kullanır ve zamanla değişmeyen bir R-değerine sahiptir. Bu köpükler geleneksel poliüretan köpüklere benzer ancak daha esnektir. Bazı düşük yoğunluklu çeşitler köpük oluşturucu madde olarak karbondioksit (CO2) kullanır.

Düşük yoğunluklu köpükler açık duvar boşluklarına püskürtülür ve boşluğu kapatmak ve doldurmak için hızla genişler. Mevcut evlerde boşluklar için tasarlanan yavaş genişleyen köpük de mevcuttur. Sıvı köpük çok yavaş genişler ve duvarın aşırı genişlemeden zarar görmesi olasılığını azaltır. Köpük su buharı geçirgendir, esnek kalır ve nemin fitillenmesine karşı dayanıklıdır. İyi hava sızdırmazlığı sağlar ve yangına dayanıklıdır ve alevi sürdürmez.

Soya bazlı, poliüretan sıvı sprey köpük ürünleri de mevcuttur. Bu ürünler, petrol bazlı poliüretan köpük ürünlerinde kullanılanla aynı ekipmanla uygulanabilir.

Bazı üreticiler, yapısal yalıtımlı panellerde (SIP) yalıtım malzemesi olarak poliüretan kullanır. SIP üretmek için köpük levha veya sıvı köpük kullanılabilir. Sıvı köpük, iki ahşap kaplama arasına önemli bir basınç altında enjekte edilebilir ve sertleştiğinde köpük, köpük ile kaplamalar arasında güçlü bir bağ oluşturur. Poliüretandan yapılmış duvar panelleri tipik olarak 89 mm kalınlığındadır. Tavan panelleri 190 mm kalınlığa kadar 7,5 inçtir. Bu paneller, daha pahalı olmalarına rağmen, EPS'den daha fazla ateş ve su buharı difüzyonuna dayanıklıdır. Ayrıca belirli bir kalınlık için% 30 ila% 40 daha iyi yalıtırlar.

Yorumlar
* Bu e-posta internet sitesinde yayınlanmayacaktır.