Hafif beton
Hafif betonlar, hafif agrega beton, köpüklü beton veya otoklavlanmış havalandırılmış beton (AAC) olabilir. Hafif beton bloklar genellikle ev yapımında kullanılır.
Hafif agrega betonu
Hafif agrega beton, çeşitli hafif agregalar kullanılarak üretilebilir. Hafif agregalar şunlardan kaynaklanır:
Volkanik pomza gibi doğal malzemeler.
Kil, kayrak veya şeyl gibi doğal hammaddelerin ısıl işlemi yani Leca.
Uçucu kül, yani Lytag gibi endüstriyel yan ürünlerden imalat.
Peletlenmiş genişletilmiş levha, örneğin Pellit gibi endüstriyel yan ürünlerin işlenmesi.
Hafif betonun gerekli özellikleri, kullanılacak en iyi hafif agrega tipine sahip olacaktır. Çok az yapısal gereksinim olsa da, yüksek ısı yalıtım özelliklerine ihtiyaç varsa, hafif ve zayıf bir agrega kullanılabilir. Bu, nispeten düşük mukavemetli beton ile sonuçlanacaktır.
Köpük beton
Köpüklü beton,% 50'ye kadar sürüklenen havayı içerebilen, yüksek oranda işlenebilir, düşük yoğunluklu bir malzemedir. Genellikle kendiliğinden yayılan, kendiliğinden yerleşen ve pompalanabilir. Köpüklü beton, kullanılmayan yakıt depoları, kanalizasyon sistemleri, boru hatları ve menfezler gibi gereksiz boşlukları doldurmak için idealdir - özellikle erişim zor olduğunda. Geçici yol açmalarının eski haline getirilmesi için tanınan bir araçtır. İyi ısı yalıtım özellikleri, köpüklü betonun alt şaplar için uygun olmasını ve zemin altı boşlukları doldurmasını sağlar.
Hafif yapılı beton
Hafif agregalı betonlar, normal ağırlıktaki betona eşdeğer kuvvetli yapısal uygulamalar için kullanılabilir.
Hafif agrega beton kullanmanın yararları şunlardır:
Temellerde ve donatılarda tasarruf sağlayan ölü yüklerde azalma.
Geliştirilmiş termal özellikler.
Geliştirilmiş ateş direnci.
Sahadaki prekast ünitelerin taşınmasında ve taşınmasında tasarruf.
Kalıpta azalma ve propping.
Hafif betonların elastik modülü, eşdeğer mukavemetli normal ağırlıktaki betondan daha düşüktür, ancak bir kütüğün veya kirişin saptırılması düşünüldüğünde, bu, azaltılmış öz-ağırlık ile karşılanmaktadır.
Hafif beton için temel tasarım, hafif agrega betonları için gereken özel kurallara sahip olan bölüm 11 ile Eurocode 2 Bölüm 1-1'de kapsanmıştır. Betonun hafif olduğu düşünülen yoğunluğun 2200kg / m3'ten fazla olmaması (normal ağırlıktaki betonun 2300kg / m3 ve 2400kg / m3 arasında olduğu varsayılır) ve agrega oranının 2000kg'dan daha az yoğunluğu olmalıdır. / m3 aralığındadır. Hafif beton, mukavemet sınıfı için LC işaretini, örneğin 30MPa'lık bir silindir kuvvetine ve 33MPa'lık bir küp kuvvetine sahip hafif bir betonu gösteren LC30 / 33'ü kullanarak belirlenebilir.
Betonun daha hafif olması, betonun özelliklerinde dikkate alınacak farklılıklardır. Çekme mukavemeti, nihai suşlar ve kesme dayanımlarının hepsi, aynı silindir kuvvetine sahip normal ağırlıktaki betondan daha düşüktür. Hafif betonlar da eşdeğer normal dayanımlı betondan daha az serttir. Bununla birlikte, bu, taşınacak olan kendi kendine ağırlıktaki azalmayla azalır, dolayısıyla genel etki, bir kirişin veya kütüğün derinliğinde hafif bir azalma olma eğilimindedir.
Hafif betonlar için sürünme ve büzülme, eşdeğer normal ağırlıktaki betona göre daha yüksektir ve bu, yapıyı tasarlarken göz önünde bulundurulmalıdır.
Hafif betonların karıştırılması normal olarak hazır beton üreticilerinden yapılır. Düşük işlenebilirlikte, beton atla veya kanalla kolayca yerleştirilebilir. Hafif beton pompalama yapılabilir, ancak beton karışımının ayrılmaması için dikkatli olunmalıdır. Pompalanabilir karışımlar için, doğal bir kum kullanılması, yani karışımın ince kısmı için hafif bir agregatın olmaması ve yüksek bir işlenebilirliğe sahip olmaması, böylece pompa sürtünmesinin ve tıkanmanın artmasının önlenmesi normaldir. Bu katkıların kullanımı ile elde edilir. Hafif bir betonun aşırı titreşimi, segregasyona neden olma eğilimindedir, bu nedenle akan bir beton en az titreşim gerektirdiği için pompalanacak olduğunda en iyi şekilde kullanılır. Daha fazla bilgi, Concrete Quarterly Winter 2015'te bulunabilir.
Otoklavlanmış gaz beton (AAC)
AAC ilk olarak 1923'te İsveç'te üretildi. O zamandan beri, tüm kıtalarda ve her iklim koşulunda duvar üniteleri, güçlendirilmiş zemin / çatı ve duvar panelleri ve lentolar gibi AAC inşaat sistemleri kullanılmıştır. AAC el ile de kesilebilir, tırnaklar, vidalar ve sabitleme parçaları ile şekillendirilebilir ve delinebilir.