Geotekstiller, toprak ile birlikte kullanıldığında, ayırma, filtre etme, takviye etme, koruma ya da tahliye etme kabiliyetine sahip olan geçirgen kumaşlardır. Tipik olarak polipropilen veya polyesterden yapılmış, Geotekstil kumaşlar üç temel biçimde gelir: dokuma (posta torbası torbalamalarına benzeyen), iğne delinmiş (keçeye benzeyen) veya ısıyla yapıştırılmış (ütülü keçeye benzeyen).
Geotekstil kompozit malzemeler tanıtılmış ve geogrid ve mesh gibi ürünler geliştirilmiştir. Geotekstiller, birçok şeye dayanabilir, dayanıklıdır ve bir kişi düşerse bir düşüşü yumuşatabilir. Genel olarak, bu malzemeler geosentetik olarak adlandırılır ve her bir konfigürasyon - geonetler, Geosentetik kil gömlekleri, geogridler, Geotekstil tüpler ve diğerleri - Geoteknik ve çevre mühendisliği tasarımında faydalar sağlayabilir.
Geotekstiller ve ilgili ürünler birçok uygulamaya sahiptir ve şu anda yollar, hava alanları, demiryolları, bentler, istinat yapıları, rezervuarlar, kanallar, barajlar, banka koruması, kıyı mühendisliği ve şantiye silt çitleri veya geotube gibi birçok inşaat mühendisliği uygulamasını desteklemektedir. Genellikle Geotekstiller, toprağı güçlendirmek için gerilim yüzeyine yerleştirilir. Geotekstiller ayrıca, kıyı kıyı özelliğini fırtına dalgalanması, dalga hareketi ve selden korumak için kumul zırhı için de kullanılır. Kumul sistemindeki büyük kum dolu bir kap (SFC), fırtına aşınmasının SFC'nin ötesine ilerlemesini önler. Tek bir tüp yerine eğimli bir ünite kullanılması, zarar verici arındırmayı ortadan kaldırır.
Erozyon kontrol kılavuzları, fırtınalardan kıyı şeridindeki erozyon hasarının azaltılmasında eğimli, kademeli şekillerin etkililiği üzerine yorum yapar. Geotekstil kumla doldurulmuş üniteler, yüksek arazi koruması için "yumuşak" bir zırhlama çözümü sunar. Geotekstiller, akarsu kanallarında ve swarlarda akışı dengelemek için paspas olarak kullanılırlar.
Geotekstiller, toprak mukavemetini, geleneksel kir çivisinden daha düşük bir maliyetle geliştirebilir. [Kaynak belirtilmeli] Ayrıca, Geotekstiller dik yamaçlarda ekim yapmaya ve eğimi daha da sağlamlaştırmaya izin verir.
Geotekstiller, Tanzanya'daki Laetoli'nin fosil ayak izlerini erozyon, yağmur ve ağaç köklerinden korumak için kullanılmıştır.
Bina yıkımında, çelik tel çitle birlikte Geotekstil kumaşlar patlayıcı kalıntıları içerebilir.
Coir (hindistan cevizi lifi) Geotekstiller, erozyon kontrolü, eğim stabilizasyonu ve biyomühendislik için, kumaşın önemli mekanik mukavemeti nedeniyle popülerdir. [3]: Uygulama. I.E Coir geotekstilleri, kumaş ağırlığına bağlı olarak yaklaşık 3 ila 5 yıl sürer. Ürün humusun içine düşer, toprağı zenginleştirir.
Kaynak: Wikipedia English