Dubai'de bulunan 6,998 metrekarelik bina sadece iki haftada 3D baskı mimarisiyle ünlü Boston merkezli Apis Cor tarafından tamamlandı. Bina yapmanın ekonomik ve sürdürülebilir bir yolu olarak hızla popülerlik kazanan 3D baskı, dünyadaki mimarlar için bir inşaat tercihi haline geliyor.
Bu yapının diğer bir özelliği ise tasarımcılarının üzerinde sadece birkaç hafta çalışması diyebiliriz. Bu kadar kısa sürede –gökdelen olmasa da- bir bina inşa etmek büyük bir başarı. Bu yöntemle belki de yıllarca süren inşaatlar ortadan kalkacak. Aynı zamanda belki daha çevreci inşaat sahaları oluşturulabilecek.
“Biz bina basıyoruz” sloganı ile çalışan Apis Cor, 3D baskı mimari dünyasının önde gelen liderlerinden biri haline geldi. Moskova'daki küçük bir evden Kaliforniya ve Louisiana'daki uygun fiyatlı toplu konutlara kadar bir dizi farklı projede en gelişmiş teknolojileri kullandı.
Şirket dünyanın çeşitli yerlerinde inşaat yapmaya alışkın olmasına rağmen, Dubai'nin zorlu koşulları şirketin standart baskı yöntemleri için bir tür test olmuş. Dubai, sıcaklıkların aniden yükselip düştüğü sert iklimi ile meşhur. Bu nedenle, bu özel bina için baskı işleminde kullanılan malzemelerin aşırı sıcak ve soğuğa dayanıklı olması gerekmiş. Apis Cor'un kurucusu ve CEO'su Nikita Cheniuntai konuyla ilgili şöyle diyor: “Dubai’nin iklimi oldukça sert- ısı ve nem gün içerisine bile çok ciddi oranlarda değişiklik gösterebiliyor. Dolayısıyla malzemenin de değişen çevresel koşullara rağmen sürekli aynı yapıda kalması gerekiyor.”
Böylesine büyük bir proje üzerinde çalışmak ilave güçlükler de yaratmış. Şantiye, normal bina koşullarında geniş bir iskele montajı gerektirecek yaklaşık 7.000 metrekarelik bir alana yayılmış. Ancak şirketin bir araba boyutundaki 3D yazıcısı mobil olduğundan, bina geleneksel bir inşaat projesinden daha hızlı ve daha verimli bir şekilde sahada inşa edilebilmiş.
Tek bir inşaat vinci ve üç çalışanla birlikte makine Apis Cor’un alçıtaşı bazlı karışımını kullanarak binayı kısım kısım basmış. Daha sonra, pencere ve çatının yerleştirilmesi için geleneksel inşaat yöntemleri kullanılmış: ayrıca duvarları güçlendirmek için de betonarme demirli destekler eklenmiş.
Dubai Belediyesinin idari ofislerine ev sahipliği yapacak bina, güneş ışıklarını yansıtan beyaz bir cepheye sahip. Apis Cor’un ürettiği beton ve alçıtaşı baskı malzemesi de doğal bir yalıtım sağlayarak tüm sene boyunca ısıyı rahatsız etmeyecek bir düzeyde muhafaza ediyor.
Tasarımcı Yves Behar, Latin Amerika'daki düşük gelirli işçiler için dünyanın ilk 3D yazıcıyla yapılmış mahalle inşası üzerinde çalışıyor. Bu yılın başında, 3D yazıcıyla yapılmış dünyanın en uzun köprüsü Şanghay'da yayaların hizmetine açılmıştı.